חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים – התשל"ה-1975

בשנים האחרונות אנחנו עדים לעלייה במספר תאונות הדרכים בישראל. מדובר בתאונה שעלולה להתרחש ברחוב הצמוד לבית, בדרך לאיסוף הילדים מבית הספר או בכביש הראשי בדרך לעבודה, ונראה כי אף אחד לא באמת מוגן מפניה.

מהו חוק הפיצויים לנפגעי תאונות הדרכים ואיך אדע האם המקרה שאירע לי נחשב כתאונת דרכים בפני החוק?

 

מהו חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים?
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, או בקיצור חוק הפלת"ד, נחקק בשנת 1975, אחרי שהתחום היה שייך במשך שנים לדיני נזיקין. בעבר, על מנת לקבל פיצוי, היה על הנפגע בתאונה להוכיח שהנזק נגרם לו עקב התרשלות של הצד השני. אך מה קורה במידה והנזק לא נגרם עקב התרשלות? או שאולי אי אפשר למצוא את הנהג הפוגע? הנפגעים לא היו זכאים לפיצוי.

מטרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים היא לתקן את העוולה ולאפשר פיצוי לכל נפגע בתאונת דרכים, מבלי הצורך להוכיח את התרשלות הצד הפוגע. אז איך נדע האם התאונה שעברנו נחשבת כ"תאונת דרכים"?

 

ראשית, עלינו להבין איך מגדיר החוק את תאונת הדרכים

על פי סעיף 1 בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תאונת דרכים מוגדרת כ:

"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה".

 

נזק גוף:

על פי החוק, נזק גוף כולל בתוכו מוות, מחלה או כל פגיעה נפשית או פיזית בגופו של האדם, לרבות התקנים ההכרחיים לתפקוד אחד מאיברי הגוף ובתנאי שהיו מחוברים לנפגע בעת התאונה. כלומר, במידה ונפגעה הפרוטזה או קוצב הלב, אתם זכאים לקבל פיצוי.

שימוש ברכב מנועי:

כאן הכוונה לכל הפעולות הקשורות לרכב המנועי, כולל כניסה ויציאה ממנו, חנייה, נהיגה, דחיפתו או גרירתו ואף תיקון הרכב או התנתקות חלקים ממנו או ממטענו. כל האמור לעיל מתייחס כמובן גם לרכב חונה וגם לרכב נוסע. החוק מחריג כאן טיפול ברכב במסגרת עבודתו של אדם או פריקתו וטעינתו כשהרכב עומד, כיוון שאז מדובר בתאונת עבודה ולא בהכרח בתאונת דרכים.

נפגע:

על פי החוק, נפגע הוא כל אדם שנגרם לו נזק גוף בתאונת הדרכים.

 

בבית המשפט, יבחן השופט את המקרה אל מול ההגדרה הזו, ויבחן האם קיימים כל חלקי ההגדרה כפי שהיא מופיעה לעיל. במידה וייקבע שזה המצב, יחול חוק הפיצויים לנפגעי תאונות הדרכים. במידה ולא יעמוד המקרה בכל חלקי ההגדרה, יעבור השופט לבדוק האם הוא עומד באחת משלוש החזקות החלוטות המרבות:

  1. התפוצצות או התלקחות של רכב, שנגרמו עקב רכיב של הרכב או חומר שחיוני לנסיעתו, אפילו אם אירעו על ידי גורם שנמצא מחוץ לרכב.
  2. פגיעה ברכב שחנה במקום אסור לחנייה.
  3. מאורע שנגרם עקב ניצול כוח המכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש הרכב לא שינה את ייעודו המקורי, כלומר שימש לתחבורה.

אם יחליט השופט שמדובר בחזקה חלוטה מרבה, הרי שחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים יחול על המקרה. במידה ואין מדובר בחזקה חלוטה מרבה, יבדוק השופט האם מדובר על חזקה חלוטה ממעטת, כלומר החוק מציין שאין לראות במקרה תאונת דרכים, ובלשון החוק: "לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב המנועי" (סעיף 1).

 

לסיכום, על מנת לבחון האם אתם זכאים לפיצוי עקב האירוע שאירע לכם או לבני משפחותיכם, עליכם לוודא האם הוא עומד בעיקרי החוק או באחת משלוש החזקות החלוטות המרבות.



1

המשרד שלנו

רח' יגאל אלון 126 , תל אביב, 67443
2

התקשרו אלינו

3

שלחו לנו מייל

4

שלחו לנו פקס

03-609-2250

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.